Polityka prywatności Mirjan24 Sp. z o.o.

W ramach niniejszej polityki prywatności przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące przetwarzania przez nas danych osobowych na gruncie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: „RODO”). Mirjan 24 przetwarza dane osobowe w różnych celach, zaś szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo poniżej.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o celach i sposobach przetwarzania danych osobowych jest Mirjan 24 Sp. z o.o. z siedzibą w miejscowości Łęka Mroczeńska 102, 63-604 Baranów, KRS 0000931948 („Mirjan 24” lub „Administrator”). Mirjan 24 wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym mogą się Państwo kontaktować pod iod@mirjan24.com.

Poniżej przedstawiamy cele oraz podstawy prawne, a także okres przechowywania danych, w odniesieniu do różnych kategorii osób.

  1. Nabywcy produktów na www.mirjan24.pl oraz osoby, które zarejestrowały konto

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. realizacja usługi w postaci konta użytkownika na www.mirjan24.pl,
    2. realizacja umowy sprzedaży z Klientem (zamówienia) lub podjęcie działań przed zawarciem umowy, na żądanie Klienta, wyrażone w dowolny sposób (art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
    3. realizacja obowiązków wynikających z przepisów prawa, w szczególności księgowych oraz podatkowych (art. 6 ust. 1 lit. c RODO),
    4. cele wskazane w treści zgód na przetwarzanie danych osobowych - jeśli takie zgody były wyrażane (art. 6 ust. 1 lit. a RODO),
    5. prowadzenie działań marketingowych, co stanowi realizację prawnie uzasadnionego interesu Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
    6. ustalenie, dochodzenie i obrona roszczeń, co stanowi realizację prawnie uzasadnionych interesów Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu upływu terminów przedawnienia roszczeń wynikających z realizowanej przez nas umowy, tj. sprzedaży produktu oraz upływu terminów wynikających z powszechnie obowiązujących przepisów prawa podatkowego i rachunkowego. Gdy podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, dane będą przetwarzane do momentu zgłoszenia uzasadnionego sprzeciwu. Gdy podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, dane będą przetwarzane do momentu wycofania zgody na przetwarzanie.

  2. Adresaci działań marketingowych prowadzonych przez Mirjan 24 (w tym odbiorcy newslettera)

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. marketing własnych produktów i usług, co stanowi realizację prawnie uzasadnionego interesu Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
    2. marketing produktów i usług firm współpracujących z Administratorem, na podstawie zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO),
    3. inne cele wskazane w treści zgód na przetwarzanie danych osobowych - jeśli takie zgody były wyrażane (art. 6 ust. 1 lit. a RODO),
    4. ustalenie, dochodzenie i obrona roszczeń, co stanowi realizację prawnie uzasadnionych interesów administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody lub wniesienia sprzeciwu, tj. okazania nam w dowolny sposób, że nie życzą sobie Państwo pozostawać z nami w kontakcie i otrzymywać informacji o podejmowanych przez nas działaniach.

  3. Kontrahenci (w tym dostawcy produktów i usług do Mirjan 24) i osoby wyznaczone do realizacji umowy

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. realizacja umowy z Kontrahentem lub podjęcie działań przed zawarciem umowy, na żądanie Kontrahenta (art. 6 ust. 1 lit. b RODO – jeśli jesteś Kontrahentem; art. 6 ust. 1 lit. f RODO – jeśli jesteś osobą działającą w imieniu lub na rzecz Kontrahenta),
    2. realizacja obowiązków wynikających z przepisów prawa, w szczególności księgowych oraz podatkowych (art. 6 ust. 1 lit. c RODO),
    3. cele wskazane w treści zgód na przetwarzanie danych osobowych - jeśli takie zgody były wyrażane (art. 6 ust. 1 lit. a RODO),
    4. ustalenie, dochodzenie i obrona roszczeń, co stanowi realizację prawnie uzasadnionych interesów Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres wymagany przepisami powszechnie obowiązującego prawa lub do czasu upływu terminów przedawnienia roszczeń wynikających z umowy z Kontrahentem – w zależności, który okres jest dłuższy. Gdy podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, dane będą przetwarzane do momentu zgłoszenia uzasadnionego sprzeciwu. Gdy podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, dane będą przetwarzane do momentu wycofania zgody na przetwarzanie.

    W przypadku zbierania danych w sposób inny niż od Państwa - źródło ich pochodzenia i kategorie danych osobowych:

    Co do zasady, przetwarzamy dane podawane przez Państwa. Jeśli nie podawali nam Państwo swoich danych, to pozyskaliśmy je od naszego Kontrahenta lub od osoby działającej w imieniu lub na rzecz naszego Kontrahenta. Dane osobowe pozyskujemy w zakresie niezbędnym do zawarcia i realizacji umowy, przy czym najczęściej są to: imię, nazwisko, adres e-mail, nr telefonu. W przypadku współpracy w systemie informatycznym – także login, hasło oraz historię współpracy.

  4. Osoby odwiedzające profile Mirjan 24 w mediach społecznościowych (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Pinterest)

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. promocja działalności Mirjan 24, co stanowi prawnie uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
    2. prowadzenie bieżącej korespondencji przy wykorzystaniu narzędzi dostarczonych przez portale społecznościowe (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Dane będą przetwarzane do czasu wniesienia skutecznego sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

  5. Użytkownicy strony mirjan24.pl (przetwarzanie danych z cookies)

    Definicja i sposób działania plików cookies:

    Podczas korzystania ze strony mirjan24.pl, serwer i oprogramowanie mogą korzystać z tzw. plików cookies. Pliki cookies to niewielkie informacje tekstowe, wysyłane przez serwer i zapisywane na komputerze użytkownika. W określonych sytuacjach mogą one stanowić dane osobowe, tj. informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Są one wykorzystywane m.in. do automatycznego rozpoznawania danego użytkownika przez serwer, dzięki czemu istnieje m.in. możliwość dostosowywania oferty do preferencji użytkownika czy ułatwienia korzystania ze strony mirjan24.pl poprzez brak konieczności każdorazowego logowania się.

    Strona mirjan24.pl wykorzystuje następujące rodzaje plików cookies:

    Nazwa plikuCel stosowaniaOkres przetwarzania
    Niezbędne pliki cookie
    PrestaShop-[XXXXXX]{32}Plik cookie generowany przez PrestaShop.5 dni
    Statystyczne/analityczne pliki cookie
    _hjAbsoluteSessionInProgressŚledzenie początku podróży użytkownika w celu uzyskania łącznej liczby sesji.30 minut
    _hjIncludedInSessionSampleDobór odwiedzających uwzględniany w próbkowaniu danych określonym przez dzienny limit sesji witryny.2 minuty
    _hjFirstSeenUmożliwienie śledzenia początku podróży użytkownika w celu uzyskania informacji o łącznej liczbie odbytych przez niego sesji.30 minut
    _hjIncludedInPageviewSampleDobór odwiedzających uwzględniany w próbkowaniu danych określonym przez dzienny limit sesji witryny.2 minuty
    _hjSessionUser_XXXXXXDane dotyczące sesji danego użytkownika.1 rok
    _gidPrzechowywanie i aktualizacja unikalnej wartości dla każdej odwiedzanej strony (liczenie i śledzenie odsłon).1 dzień
    _gatOgraniczanie szybkości żądań - ograniczanie gromadzenia danych w witrynach o dużym natężeniu ruchu.1 minuta
    _gaRozróżnianie unikalnych użytkowników poprzez przypisanie identyfikatora klienta w postaci losowo wygenerowanej liczby.2 lata
    Marketingowe pliki cookie
    CMPSPowiązanie z reklamą i śledzeniem produktów, które oglądali użytkownicy.3 miesiące
    CMPROPowiązanie z reklamą i śledzeniem produktów, które oglądali użytkownicy.3 miesiące
    CMRUM3Powiązanie z reklamą i śledzeniem produktów, które oglądali użytkownicy.1 rok
    CMIDPowiązanie z reklamą i śledzeniem produktów, które oglądali użytkownicy.1 rok
    CMSTGromadzenie danych odwiedzających związane z wizytami na stronie (tj.: liczba odwiedzin, średni czas spędzony na stronie i załadowane strony) w celu wyświetlania targetowanych reklam.1 dzień
    PugTRejestracja unikalnego identyfikatora urządzenia, z którego korzysta użytkownik podczas ponownych odwiedzin w witrynie.1 miesiąc
    APIDSposób korzystania ze strony internetowej oraz wszelkie reklamy, które użytkownik końcowy mógł zobaczyć przed jej odwiedzeniem.1 rok
    uidGromadzenie danych o aktywności użytkownika na stronie internetowej na podstawie przypisanego mu niepowtarzalnego, generowanego komputerowo identyfikatora.20 dni
    rlas3Realizacja celów reklamowych.1 rok
    pxrcRejestracja danych nieosobowych dotyczących odwiedzającego w celu optymalizacji trafności doboru reklam.2 miesiące
    A3Kierowanie reklam dla przeglądarki Yahoo.1 rok
    IDSYNCSposób korzystania ze strony internetowej oraz wszelkie reklamy, które użytkownik końcowy mógł zobaczyć przed jej odwiedzeniem.1 rok
    obuidPrzechowywanie anonimowego identyfikatora użytkownika oraz do śledzenie jego działań.3 miesiące
    cto_bundleAnaliza danych technicznych dotyczących strony internetowej na podstawie ustawień platformy Outbrain.1 rok 1 miesiąc
    mv_tokensToken generowany przez firmę reklamową Criteo.14 dni
    criteoAnaliza danych technicznych dotyczących strony internetowej na podstawie ustawień platformy Outbrain.20 dni
    umUmożliwia proces licytacji.3 miesiące
    umehUmożliwia proces licytacji.3 miesiące
    tuuidDopasowywanie komunikatów reklamowych do odwiedzającego witrynę użytkowa (głównie na podstawie ustawień bidswitch.net).1 rok
    tuuid_luOptymalizacja trafności wyświetlanych treści reklamowych.1 rok
    _kuid_Sposób korzystania ze strony internetowej oraz wszelkie reklamy, które użytkownik końcowy mógł zobaczyć przed jej odwiedzeniem.6 miesięcy
    uuid2Gromadzenie anonimowych danych dotyczących wyświetleń reklam, adresu IP, odsłon stron i innych w celu lepszego dopasowania treści reklamowych za pośrednictwem platformy AppNexus.3 miesiące
    IDESposób korzystania ze strony internetowej oraz wszelkie reklamy, które użytkownik końcowy mógł zobaczyć przed jej odwiedzeniem.1 rok
    uuidOptymalizacja trafności reklam poprzez zbieranie danych o odwiedzających z wielu witryn.1 miesiąc
    anjZbieranie danych weryfikujących to, czy identyfikator pliku cookie jest synchronizowany z partnerem AppNexus.3 miesiące
    _fbpNiniejszy plik cookie jest instalowany przez serwis Facebook i umożliwia wyświetlanie reklam po odwiedzeniu strony internetowej w serwisie Facebook lub na platformie cyfrowej obsługiwanej przez usługi reklamowe Facebooka.3 miesiące

    Wyłączenie możliwości korzystania z plików cookie:

    Domyślne ustawienia przeglądarki w większości przypadków umożliwiają zapisywanie plików cookies. W przypadku braku zgody na korzystanie z plików cookies użytkownik musi samodzielnie dokonać zmiany ustawień w banerze cookie / preferencji przeglądarki internetowej. Istnieje również możliwość każdorazowego usunięcia plików cookies z urządzenia po zakończeniu wizyty na mirjan24.pl. Szczegółowe możliwości i sposoby wyłączenia obsługi plików cookies różnią się w zależności od systemu operacyjnego urządzenia i producenta przeglądarki internetowej i są zwykle dostępne są w sekcji „Pomoc” danej przeglądarki internetowej.

    Cel przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania danych osobowych:

    1. umożliwienia prawidłowego funkcjonowania strony mirjan24.pl, co stanowi realizację prawnie uzasadnionego interesu Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
    2. marketing własnych produktów i usług, na podstawie wyrażonej zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO),
    3. cele statystyczne i analityczne związane z korzystaniem przez użytkownika ze strony mirjan24.pl, na podstawie wyrażonej zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Państwa dane osobowe pozyskane z plików cookie będą przechowywane przez czas wskazany wyżej przy poszczególnych plikach cookie, do czasu wycofania zgody lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania.

    Informacje na temat zasad przetwarzania danych z cookies przez podmioty trzecie:

    Informacje na temat tego, w jaki sposób dostawcy zewnętrzni przetwarzają dane pochodzące z plików cookie, znajdą Państwo na:

  6. Osoby komentujące wpisy na blog.mirjan24.pl

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. umożliwienie użytkownikom blog.mirjan24.pl zamieszczenia komentarza, co stanowi realizację prawnie uzasadnionego interesu Administratora, jakim jest promocja jego działalności (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Dane będą przetwarzane nie dłużej niż przez okres istnienia bloga: blog.mirjan24.pl lub do momentu zgłoszenia uzasadnionego sprzeciwu.

  7. Osoby korzystające z formularza zamieszczonego na https://www.mirjan24.pl/kontakt oraz pozostałe osoby wchodzące w interakcje z Mirjan 24

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie, co stanowi prawnie uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Co do zasady dane będą przetwarzane przez okres 3 miesięcy od udzielenia odpowiedzi na pytanie. Dane będą przetwarzane do momentu zgłoszenia uzasadnionego sprzeciwu, jeżeli nastąpił przed upływem wskazanego okresu 3 miesięcy.

  8. Osoby składające reklamacje na http://odys.meblemirjan.pl/reklamacje/main/?lg=pl

    Cele przetwarzania danych osobowych i podstawa prawna:

    1. realizacja obowiązków wynikających z przepisów prawa, tj. obsługi oraz rozliczenia reklamacji (art. 6 ust. 1 lit. c RODO),
    2. ustalenie, dochodzenie i obrona roszczeń wynikających ze złożonej reklamacji, co stanowi realizację prawnie uzasadnionych interesów Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

    Okres przechowywania danych:

    Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu obsłużenia i rozliczenia reklamacji, a następnie do czasu upływu terminów przedawnienia roszczeń wynikających ze złożonej reklamacji lub terminów wynikających z powszechnie obowiązujących przepisów prawa. Gdy podstawą przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, dane będą przetwarzane do momentu zgłoszenia uzasadnionego sprzeciwu.

Odbiorcy danych

W zależności od celu, w jakim przetwarzamy Państwa dane osobowe, Mirjan 24 może je ujawniać następującym podmiotom:

  1. organom państwowym lub innym podmiotom uprawnionym na podstawie przepisów – jeśli jest to niezbędne do realizacji obowiązków prawnych,
  2. podmiotom wspierającym nas w prowadzonej działalności, w szczególności: dostawcom zewnętrznych systemów teleinformatycznych, podwykonawcom, podmiotom audytującym naszą działalność lub rzeczoznawcom, c)podmiotom świadczącym usługi księgowe, kadrowe, windykacyjne lub prawne – w zakresie niezbędnym do zapewnienia realizacji obowiązków prawnych lub ustalenia, dochodzenia i obrony roszczeń,
  3. podmiotom świadczącym usługi księgowe, kadrowe, windykacyjne lub prawne - w zakresie niezbędnym do zapewnienia realizacji obowiązków prawnych lub ustalenia, dochodzenia i obrony roszczeń,
  4. użytkownikom strony internetowej, mediów społecznościowych lub innej publiczności – w przypadku ważnej podstawy prawnej do upublicznienia danych,
  5. firmom utylizującym lub archiwizującym dokumenty i inne nośniki – w zakresie, w jakim dane przechowywane są w wersji papierowej lub na tych nośnikach,
  6. firmom świadczącym usługi kurierskie i pocztowe – w przypadku prowadzenia korespondencji,
  7. bankom, zakładom ubezpieczeń oraz pozostałym instytucjom finansowym i płatniczym - w przypadku konieczności prowadzenia rozliczeń,
  8. pośrednikom, agentom i pełnomocnikom działającym w imieniu organizacji,
  9. firmom prowadzącym działania marketingowe.

Prawa osób, których dane dotyczą

Każdej osobie, której dane są przetwarzane przez Administratora, w granicach przewidzianych przez RODO, przysługuje prawo do:

  1. dostępu do swoich danych osobowych,
  2. sprostowania swoich danych osobowych,
  3. usunięcia swoich danych osobowych,
  4. ograniczenia przetwarzania swoich danych osobowych,
  5. wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych osobowych (zgodnie z art. 21 ust. 1 RODO, składając sprzeciw, należy wskazać jego przyczyny związane z Państwa szczególną sytuacją),
  6. przenoszenia swoich danych osobowych.

więcej informacji o prawach osób, których dane dotyczą, dostępnych jest w treści art. 12-23 RODO, którego tekst można znaleźć pod adresem: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679.

Nadto przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, więcej informacji pod adresem: https://uodo.gov.pl/pl/p/skargi

Dobrowolność podania danych

Podanie danych jest niezbędne do zawarcia umów i rozliczenia prowadzonej działalności oraz wywiązania się przez Administratora z wymogów prawa. W pozostałym zakresie (w szczególności w celu przetwarzania przez Administratora danych w celach marketingowych) podanie danych jest dobrowolne.

Przetwarzanie danych osobowych w sposób zautomatyzowany

Państwa dane nie będą przedmiotem zautomatyzowanego podejmowania decyzji powodującej skutki prawne lub podobnie istotny wpływ.

Postanowienia końcowe

Niniejsza Polityka może być okresowo modyfikowana. Modyfikacje mają na celu uwzględnienie zmian w praktykach Mirjan 24 dotyczących przetwarzania danych osobowych. Istotne zmiany w Polityce będą sygnalizowane za pomocą dobrze widocznych komunikatów umieszczonych na www.mirjan24.pl lub dodatkowo innymi kanałami.